Dünya Kadınları

-
Aa
+
a
a
a

Bir kız doğurmak, komşunun fidanını sulamak gibidir.Hint atasözü

İsveçli kadın fotoğrafçı Ulla Lemberg’in ‘Dünya Kadınları’ adlı sergisi, İstanbul Bilgi Üniversitesi / Bilgi Atölye 111’de. İsveç Konsolosluğu, Fotoğraf Vakfı ve KADER işbirliği ile düzenlenen sergi, Ulla Lemberg’in Çin’den eski Yugoslavya’ya, İsveç’ten Sudan’a kadar dünyanın çeşitli ülkelerinde on yıl süren çalışmaları sırasında görüntülediği kadın fotoğraflarından oluşuyor.

 

Ulla Lemberg, İsveç’in ilk foto muhabirlerinden. 35 yılı aşkın fotoğrafçılık hayatında 60 ülkede çalışmış. Bu zaman içinde, basında temelde erkekler tarafından belirlenen güzellik, çirkinlik anlayışına karşı durarak, kamerasını dünya kadınlarının güzelliğine ve maruz kaldıkları haksızlıkları görüntülemek için kullanmış. Bilgi Atölye 111’de, 28 Şubat’a kadar gezebileceğiniz Dünya Kadınları sergisi bu çalışmanın bir sonucu.

 

Bu fotoğraflar İstanbul’dan önce İsveç’te pek çok kentte, Tunus, Danimarka, Norveç gibi kuzey ülkelerinde sergilenmiş. Ulla Lemberg, bu serginin aslında daha geniş kapsamlı bir sergi olduğunu, İsveç’te ilk sergilendiğinde daha fazla fotoğrafı içerdiğini, ancak diğer ülkelere götürmek zorunda kalınca serginin kapsamını daraltmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

 

İsveç Dışişleri Bakanı Anna Lindh’in de katıldığı serginin açılışında (7 Şubat), neden kadın ve özellikle yaşlı kadınların fotoğraflarını çektiğini sorduğumuzda, Ulla Lemberg şunları söylüyor:

 

“Kadın fotoğrafları çekmemin en önemli nedeni kuşkusuz benim de bir kadın olmam. Ben 25 yıldan fazla bir süredir basın fotoğrafçılığı yapıyorum. Bu meslek erkeklerin daha baskın olduğu bir iş kolu. Ben belki de kadın olduğum için, bir takım şeylere, erkeklerden daha farklı bir açıdan bakıyorum. Bu yüzden de herkesin görmediği, ilgilenmediği bu kadınları fotoğraflamam gerektiğini düşündüm. Bu kadınlar, toplumun ön göz ardı edilen kesimi. En önemsenmeyen, en boş verilen kesimi. Medyada sürekli genç ve güzel kadınları görüyoruz. Asla bu kadınları görmüyoruz. Ama bu kadınlar her ülkede, her gün aynı zor işlerin altından kalkıyorlar. Hepimizin hayatını sürdürmesi için gereken asıl işleri yapıyorlar. Eğer onlar bu işleri yapmasalar, tüm dünya alt üst olurdu.”

 

Bu sergiyi ve Dünyanın Kadınları kitabını tamamlamak için 10 yıl dünyayı dolaşmış. Bu 10 yıl içinde, Eski Yugoslavya’daki mülteci kadınları, Çinli toprak işçilerini, Hindistan’da bir meydan çarşısındaki yaşlı kadınları görüntülemiş. Bu kadınların çoğu yaşlı ve en az bir kere savaşla yüz yüze gelmiş, savaşta çocuklarını kaybetmiş ya da savaş alanlarından çocuklarının sırtında zorlukla kaçırılabilmiş kadınlar. Yaklaşan Irak savaşını hatırlattığımızda, “Bütün savaşlarda, özellikle de son 20-30 yılda yaşanan tüm savaşlarda en çok acı çekenler kadınlar ve çocuklar. Ben tabii ki Irak’ta yeni bir savaşa karşıyım. Bütün savaşlara karşıyım. Çünkü yine en fazla acıyı kadınlar ve çocuklar yaşayacak” diyor.

 

Lemberg, kadın yurttaşlarına, erkeklere olduğu kadar iyi davranan tek bir ülke bulunmadığını düşünüyor. Fotoğrafladığı dünya kadınlarının temel benzerlikleri ona göre şöyle:

 

“Hepsi her gün aynı işi yapmak zorundalar. Dünyanın her yerinde her gün aynı işi yapıyorlar. Evi temizlemek, yemek yapmak, çocuklarla ilgilenmek. Tüm bunlar onları bir araya getiriyor. Aralarında aslında hiç fark yok.”

 

Ulla Lemberg’in birbirinden uzak, birbirinden farklı pek çok ülkede yaşamlarını sürdürmeye çalışan kadın portrelerinden oluşan “Dünyanın Kadınları” adlı sergisi; 7-28 Şubat tarihleri arasında Bilgi Atölye 111’de gezilebilir.

 Eski Yugoslavya 1994

 ABD 1989

 Vietnam 1993

 Portekiz 1992

 İrlanda 1993

 Portekiz 1992

Yakından bakmak için lütfen fotoğrafların üzerini tıklatınız.